Un amfiteatre és una gran edificació descoberta de l'arquitectura romana clàssica, normalment de planta oval amb un espai central a nivell del sòl i cobert de sorra (en llatíarena), el qual estava envoltat per tres nivells de graderies (cavea): en termes generals el primer a tocar de l'arena era pels personatges importants de la comunitat (imma cavea), el segon on seia la plebs romana (media cavea), i el tercer espai al capdamunt de la graderia on seien les dones (summa cavea). L'arena i les graderies estaven separades per un mur alt que protegia el públic. Als fonaments de les graderies hi havia diversos espais confinats on tancar-hi els gladiadors (spolia) o les gàbies de les feres (carcere)
A l'amfiteatre se solien representar lluites entre gladiadors; lluites entre feres o la seva cacera (venatio); i la mort de les persones que les autoritats havien condemnat a la pena capital(vivicomburium).Molt excepcionalment en alguns amfiteatres també tenien lloc petites batalles navals entre petits vaixells (dites naumaquia) omplint l'arena d'aigua.
El primer amfiteatre es va construir l'any 59aC per ordre del màxim pontífex romà i cap d'obres públiques, Gai Escriboni Curió. Els primers amfiteatres foren fets de fusta; posteriorment es van construir amb pedra. El primer que es va construir parcialment amb pedra va ser el d'August, l'any 30 aC, abans que arribés a ser el primer emperador de Roma. L'amfiteatre d'August va continuar essent l'únic que no estava construït totalment de fusta a la ciutat de Roma, fins que Vespasià va començar a construir el Colosseu o Amfiteatre Flavi, inaugurat l'any 80 dC. que va ser el més gran i complet dels amfiteatres romans.
Parts amfiteatre:
A. Arena
p. Wall (podium) surrounding arena
P. Podium (seating for senators)
M'. First maenianum (benches for equites)
M''. Second maenianum
M'''. Third maenianum (benches for pullati)
W. Collonade or gallery (seating for women)
Z. Summit gallery providing access to velarium)
pr. Praecinctiones; the floors were fitted with grates to illuminate the galleries below
V. Vomitoria (tunnels through seating back into the galleries); they were so-called because they appeared to vomit people into the seating area
G. Outer galleries
g. Interior galleries
The illustration is from William Smith, A Dictionary of Greek and Roman Antiquities (New York, Harper, 1874).
Amfiteatre de Tarragona:
*Amfiteatre de Tarragona
Presenta planta eŀliptica amb dos elements funcionals fonamentals: l' arena, en el centre, i on es desenvolupava l'espectacle, i la cavea , o graderia, on s'ubicava el públic. Les grades eren construïdes damunt d'un podium per protegir els espectadors en els espectacles amb participació de feres. La situació de l'amfiteatre a la vessant del turó que baixa fins a la mar va permetre aprofitar la pròpia roca natural per a la construcció de les grades del sector N.O. Per a la resta es van bastir grans estructures mitjançant monumentals arcs i voltes. Dos murets dividien les graderies en tres sectors on se situaven els espectadors segons la seva categoria social. Les places preferents eren les situades més a prop de l'arena. A cada sector (maenianum) hi havia un passadís per facilitar el desplaçament dels assistents. Per sota les grades discorrien, també, una sèrie de passadissos que es comunicaven amb els distints maenianum, o sectors, mitjançant unes obertures o vomitoria. Davant les vomitores es troben petites escales que baixen entre les grades, dividint cada maenianum en seccions en forma de falca. És a dir, el sistema és molt funcional i encara ara s'empra en els grans edificis d'espectacles. Les dues portes principals que comunicaven directament l'arena amb les dependències auxiliars i amb l'exterior de l'edifici, s'obrien als extrems del seu eix llarg. Hi ha, també, portes als extrems de l'eix curt, per on sortien gladiadors i feres. En el traçat d'ambdós eixos, per sota del nivell de l'arena, s'obren uns fossats destinats a ubicar serveis auxiliars de l'amfiteatre i dels espectacles que s'hi desenvolupaven. Són visibles actualment.
TEATRE
*Teatre Romà de Sagunt
Els teatres romans van heretar els trets fonamentals dels grecs, si bé van introduir certs elements distintius. Construïts inicialment en fusta, només l'any 52 a. C. Pompeu, va erigir a Roma el primer en pedra. A diferència dels seus models hel·lènics, s'aixecaven sobre el sòl pla i posseïen diverses plantes erigides en maçoneria. A fi de millorar l'acústica, els arquitectes romans van reduir la orquestra a un semicercle, i els espectacles es presentaven sobre una plataforma, el pulpitum, aixecada davant de l'antiga skene que constitueix l'origen dels moderns escenaris. La frons scaenae era una façana monumental de diversos pisos, que servia de fons d'escenari. El *graderío (cávea) es divideix en 3 parts: *Ima, mitjana i summa , situant-se la primera a la zona inferior on s'asseien els senadors i la classe dirigent; quedant assentats en la superior les dones i els esclaus i en la mitjana el poble pla. El conjunt podia cobrir-se amb un *velum. Roma va optar també per la comèdia, ja que aquests van prendre el teatre com una manera de divertir-se o entretenir-se.
*Parts de la planta del teatre
CIRC
*Circ romà
Era un edifici rectangular amb un costat curt semicircular. Al centre es construïa una balustrada que dividia l'edifici pel centre (spina). Les grades estaven recolzades en una estructura feta amb arcades. A l'Spina hi podia haver de tot,
temples, obeliscs, estàtues de dofins (per comptar les voltes)→ símbol del déu Neptú, déu del mar i protector dels cavalls. Les voltes també es podien comptar amb ous, símbol dels dioscurs Càstor i Pòl·lux.A cada extrem de l'Spina hi havia les metae, pilars o fites que assenyalaven el punt on havien de girar els carros.. Al davant d'unes de les metae es trovaben les carceres.
*Parts del circ
TERMES
Les termes romanes eren banys públics amb estances reservades per a activitats gimnàstiques i lúdiques. També eren considerats llocs de reunió on acudia gent de tota mena i d’aquesta manera augmentaven les relacions socials.
*Termes de Badalona
Les termes solien tenir les següents estances:
Apodyterium: L’habitació més propera a l’entrada, on els banyistes deixaven les seves pertinences. Els objectes quedaven vigilats per un esclau.
Frigidarium: La sala on hi ha la piscina d’aigua freda.
Tepidarium: La sala de temperatura temperada, on reposava el banyista abans d'anar a la següent sala.
Caldarium: La sala de l’aigua calenta, que era l'habitació més lluminosa i guarnida.
No hay comentarios:
Publicar un comentario